We vinden het enorm belangrijk dat de pups de beste start krijgen, zowel fysiek als mentaal. Daarom besteden we veel aandacht aan de begeleiding van de pups vanaf hun geboorte tot ze verhuizen naar hun nieuwe gezin. Hieronder kunt u via tekst en foto’s een indruk krijgen van hoe we de pups mentaal voorbereiden op het leven in onze maatschappij.

Vanaf enkele dagen voor de geboorte tot de pups ongeveer vijf weken oud zijn, slaapt er ’s nachts iemand bij hen. Zo kunnen de moederhond en de pups dag en nacht goed in de gaten gehouden worden en de juiste zorg en begeleiding krijgen.

De eerste paar dagen na de geboorte is er rust in huis, met vooral aandacht voor de groei en gezondheid van de pups en de fysieke en mentale gezondheid van de moederhond. De liefdevolle band tussen de moederhond en de pups wordt gestimuleerd waar nodig, en hulp wordt geboden aan de moederhond bij de zorg voor de pups als dat passend is.

Van dag 3 tot dag 16 bieden we elke dag een andere geur aan zonder deze op te dringen (Early Scent Introduction – ESI) en helpen we met enkele kleine handelingen bij de neurologische ontwikkeling van de pups (Early Neurological Stimulation – ENS).

In de eerste week worden kleine voorwerpen in de werpkist geplaatst, zoals verschillende structuren ondergrond, diverse geuren, kleine zachte uitdagingen zoals een opgerolde handdoek om overheen te klimmen, zachte knuffels, tissueboxen, zachte obstakels, doeken etc. Het belangrijkste in deze eerste week is zachte aanraking, warmte, contact, stimulatie (tast en reuk) en de aandacht en voeding van de moederhond.

In de tweede week wordt voortgebouwd op wat in week 1 werd aangeboden. Elke dag iets nieuws. Vanaf het openen van de ogen komt ook zicht naast tast en reuk aan bod (ver/dichtbij, kleur/contrast, donker/licht, texturen, weggaan/er naartoe gaan, etc.). Kleine voorwerpen zoals knuffels, placemats en badmatten, lichte doosjes worden toegevoegd. De pups krijgen ook wat meer ruimte.

Rond dag 21 gaan de pups van zuigen naar likken en ook naar vasthouden. Er worden dan veel kleine draagbare items aangeboden die ze kunnen vastpakken en meenemen. In week drie gaat de stimulatie rond tast, geur en zicht verder en komt er extra aandacht voor het vasthouden van dingen. Ook begint gehoor een rol te spelen en worden er verschillende geluiden aangeboden naast de normale huiselijke geluiden, zoals belletjes, neuriën, zingen, blazen op de buik, het geluid van de waterblazer, etc. Geen heel harde geluiden, maar wel verschillende geluiden. De pups worden ook een voor een op de arm meegenomen voor een kleine ronde in de buurt.

Vanaf week vier begint de belangrijkste periode voor socialisatie en habituatie. Elke dag wordt de speelruimte veranderd en verrijkt met kleine flesjes, bakjes, ballen, wippende plankjes en meer, naast de eerder genoemde dingen. Mensen van verschillende leeftijden en uiterlijk, verschillende soorten dieren en harde en zachte geluiden worden geïntroduceerd. We lopen rond met pruiken en hoeden en zetten af en toe geluids-cd’s aan. Als het weer het toelaat, gaan de pups ook lekker de tuin in en worden ze op de arm meegenomen voor een ronde door de buurt of even zitten aan de weg bij verkeer en de auto in. Om de dag doen we een activiteit met de pups in kleine groepjes.

Met week vijf worden de pups naar verschillende ruimtes in huis en buitenshuis gebracht om deze zelf te ontdekken. In de speelruimtes binnen en buiten is het tijd voor meer uitdaging in de vorm van schommels, verhogingen, bewegend speelgoed en omdat ze inmiddels vaste voeding krijgen (vers vlees), kunnen er ook brokjes worden gezocht. Bij de start van de voeding is smaak ook een aandachtspunt en worden verschillende smaken aangeboden. Er wordt ook voorzichtig begonnen met het hierkomen door ze bekend te maken met de fluit. Elke dag is er een activiteit zoals een klein rondje in de auto of de doggyride.

Als de pups zes weken oud zijn, kunnen ze al veel. Elke dag doen ze nieuwe ervaringen op, leren ze dat ze ook zonder nestgenootjes en moeder kunnen en worden ze steeds verder de wereld in genomen. Bijvoorbeeld per pup naar de dierenwinkel op de arm om daar ook een klein stukje zelf te lopen. Wennen aan het y-tuigje en verder oefenen met de hierkomfluit. Naar de dierenarts om getiterd te worden en gecontroleerd. Er wordt begonnen met kleine zelfregulatie-oefeningen zoals niet opspringen of blaffen bij het geven van hun voer. Elke dag is er een activiteit zoals een uitstapje of iets kleins als individueel spelen met een kong of brokjes zoeken op en onder een handdoek.

In week zeven vindt de puppytest plaats en oefenen we met korte stukjes meelopen aan de riem. Er komt meer aandacht voor samen spelen met mensen en bij mooi weer gaan we naar een meertje om kennis te maken met water. Ook wordt er wild aangeboden en worden de pups uitgenodigd om dingen te apporteren. De uitjes worden steeds iets langer, maar er is ook voldoende rust en ontspanning.

In week acht worden de pupkopers aan hun pup gekoppeld. Die week is er ook een activiteit waarbij de pups samen met hun toekomstige eigenaar tijd doorbrengen zodat ze elkaar beter kunnen leren kennen. Er wordt ook een fotoshoot ingepland en er is elke dag een individuele activiteit.

In week negen worden de puntjes op de i gezet en zorgen we dat de pups zowel fysiek als mentaal klaar zijn voor de overgang naar hun nieuwe gezinnen. Ze hebben in de eerste weken van hun leven van alles meegemaakt wat ze de rest van hun leven meenemen, zodat ze met allerlei situaties kunnen omgaan. Natuurlijk is het aan de nieuwe gezinnen om verder te gaan met de habituatie en socialisatie zodat de pups zich verder kunnen ontwikkelen tot stabiele en gelukkige volwassen honden die de wereld aankunnen en goed in hun vel zitten.

3 dagen oud puppy, liefdevolle aanraking door dochter.
Pups 3 dagen oud, warmte, contact en voeding.
Pup 4 dagen oud.
Pups 6 dagen oud, ervaren van verschillende ondergronden.
Pups 8 dagen oud, iedere dag verschillende items in de omgeving.
Pups 8 dagen oud.
Pup 8 dagen oud, liefdevolle aanraking van zoon.
Pups 9 dagen oud. Elke dag nieuwe items voor de pups om te ervaren.
Pups 10 dagen. Oogjes open.
Pups 11 dagen oud. Steeds meer verrijking in de omgeving.
Pups 12 dagen. Vanaf dag 3 krijgen ze elke dag een geur die ze kunnen ontdekken (ESI).
Pup 12 dagen
Pups 12 dagen en naast de verrijking op de grond komt er ook steeds wat meer verrijking verder weg zoals slingers.
Pup 12 dagen. De verbinding tussen moederhond en pup.
Pup 13 dagen
Pups 14 dagen
Pups 14 dagen. Steeds meer spelen.
Pup 14 dagen.
Pup 17 dagen
Pup 17 dagen
Pups 19 dagen oud introductie wild (vleugel)
Pups 19 dagen.
Pups 19 dagen. Even buiten met moederhond.
Pup 21 dagen. Lekker even in de tuin.
Pup 21 dagen. Katten ook even mee om in de tuin met de pups te zijn.
Pups 22 dagen.
Pups 22 dagen.
Pup 23 dagen
Pups 23 dagen.
Pups 24 dagen. Konijn loopt regelmatig even tussen de pups.
Pup 24 dagen. Vasthouden en rondlopen met doekjes en kleine speeltjes.
Pups 24 dagen. Even ontspannen bij de rozenkwarts.
Pups 25 dagen. Zelf in en uit huis lopen.
Pups 25 dagen. Activitybox met allemaal verschillende items.
Pups 26 dagen. Ballenbad.
Pups 26 dagen. Tunnel.
Pups 26 dagen. Schommel.
Pups 26 dagen. Activitybox.
Pups 28 dagen.
Pup 33 dagen.
Pup 33 dagen.
Puppy 34 dagen. Connectie.
Puppy 34 dagen. Grindbak.
Pup 36 dagen. Spelen met water.
Pups 36 dagen. Mee naar het centrum van de stad.
Pup 42 dagen.
Pup 42 dagen.
Pup 43 dagen
Pup 43 dagen
Pup 56 dagen. Met toekomstige eigenaar een activiteit.
Pup met toekomstige eigenaar.
Pup met toekomstige eigenaren
Pup met toekomstige eigenaren
Pup met toekomstige eigenaren
Pup met toekomstige eigenaren