Voeding:

Er zijn verschillende soorten hondenvoeding beschikbaar: rauwe vleesvoeding (zelf samenstellen en kant-en-klaar), gevriesdroogde voeding, luchtgedroogde voeding, natvoer en droogvoer (brokken en diner). Maar wat is nu de beste voeding voor jouw hond? Op Voerwijzer kun je er meer over lezen.

Allereerst is het belangrijk om de eerste maanden hetzelfde voer als de fokker te geven. Bij ons krijgen de volwassen honden en pups kant-en-klare rauwe vleesvoeding (KVV) van het biologische merk Darf. Naast vers vlees laten we de pups ook kennismaken met Darf Vol brokken (koudgeperst droogvoer), rauwe vis, groente, fruit en rauwe botten.

Bij het geven van rauwe hondenvoeding is het belangrijk om hygiënisch te werken. Gebruik rvs- of glazen bakken en was je handen grondig.

Voedingsschema:

  • 9 weken – 6 maanden: 4x per dag (tussen de 125 gram en 400 gram KVV per maaltijd, afhankelijk van het gewicht van de hond en zijn behoefte)
  • 6 maanden – 12 maanden: 3x per dag
  • Vanaf 12 maanden: 2x per dag

Tussendoortjes:

Er zijn veel verschillende tussendoortjes voor honden te koop en je kunt zelf ook dingen maken. Stukjes groente of fruit, brokken (bijvoorbeeld tijdens een wandeling of om te zoeken in het gras/snuffelmat), of gestoomd vlees (bijvoorbeeld in Kong of op een Lickimat) zijn prima om met mate te geven. Stukjes gedroogd vlees of vis kunnen ook beperkt worden gegeven, bijvoorbeeld tijdens trainingen (bijvoorbeeld Henne en u kunt ook zelf lekkers drogen in een droogmachine). Probeer bewerkte tussendoortjes, vooral het eerste jaar, tot een minimum te beperken. Gebruik vooral het eigen voer als beloning en trek deze hoeveelheid van de maaltijden af.

Voorkom overgewicht. Omdat Golden Retrievers meestal dol zijn op eten en soms aanleg hebben om dik te worden, heeft dit extra aandacht nodig. De hoeveelheid voer die voor de meeste honden goed is (zoals op de verpakking van voeders staat) is vaak te veel voor een Golden. Zorg dat je de opgroeiende pup niet belast met een te hoog lichaamsgewicht.

Verzorging:

De Golden Retriever heeft een halflange vacht die verzorging nodig heeft. Naast minimaal twee keer per jaar naar een goede trimmer te gaan, moet je als eigenaar ook zelf voor de vacht zorgen. Laat pups hier dus van jongs af aan mee kennismaken, in het begin kort en dan langzaam opbouwen. Zorg ervoor dat het voor je hond een leuke ervaring wordt.

  • Knip twee keer per week met een nagelschaartje een klein stukje van de nagels of gebruik een dremel.
  • Kam één keer per week de lange delen van de vacht (broek, staart, voorpoten, borst) en controleer de oren en oksels. Controleer de tanden, geef iets om op te kluiven en/of poets de tanden regelmatig. Poetsen met Orozyme tandpasta is zeker aan te raden.
  • Knip twee keer per maand de haren aan de voetjes en maak de oren schoon met een doekje (niet in de gehoorgang).
  • Was één keer per maand de hond met een goede shampoo. Droog de hond af met een handdoek en gebruik eventueel een badjas van katoen of een waterblazer.
  • Ga minimaal twee keer per jaar naar de trimmer en osteopaat voor optimale vachtverzorging en lichamelijke gezondheid. Het is goed om rond de leeftijd van vier maanden kennis te maken met de trimmer en een puppy-wen-beurt in te plannen.

Titeren en ontlastingsonderzoek:

De pups worden bij ons op zes en negen weken getiterd. Je komt op twaalf en vijftien weken terug om te titeren en daarna kun je bij een dierenarts uit de lijst van titerende dierenartsen verder. Drie à vier weken na de vaccinatie wordt nog een laatste controle-titer gedaan om te zien of de vaccinatie goed is aangeslagen. Daarna is het pas na een jaar weer nodig om te titeren en vervolgens om de drie jaar als de waarden goed zijn. Zo worden de honden minimaal belast met vaccinaties en gecontroleerd of ze daadwerkelijk beschermd zijn.

Vanaf twee à drie weken worden de pups elke twee à drie weken ontwormd. Je dient de ontworming met twaalf weken en daarna volgens schema te herhalen, maar beter is om eerst ontlastingsonderzoek te laten doen, omdat preventief ontwormen niet kan. Je kunt de ontlasting twee tot vier keer per jaar opsturen en laten controleren, bijvoorbeeld door Het Woud.

Castratie bij reu en teef:

De meningen over castratie lopen uiteen en de visie hierover is de laatste jaren veranderd. Niet alleen op gedragsmatig gebied maar ook medisch. Soms is er een medische reden om te castreren, maar er zijn ook veel medische en gedragsmatige nadelen. Informeer goed voordat je zo’n ingrijpende operatie overweegt en castreer zeker niet te jong. Hier kun je bijvoorbeeld meer lezen over de voor- en nadelen van castratie.